Ocena częstotliwości spożywania warzyw, owoców i produktów bogatych w antyoksydanty przez amatorów i zawodowych sportowców
PDF (English)

Słowa kluczowe

CrossFit
kulturystyka
piłka ręczna
piłka nożna
wolne rodniki
sportowcy
częstotliwość spożycia pokarmów
przeciwutleniacze

Jak cytować

Staśkiewicz, W., Grochowska-Niedworok, E., Kardas, M., Polaniak, R., Grajek, M., Białek-Dratwa, A., & Piątek, M. (2023). Ocena częstotliwości spożywania warzyw, owoców i produktów bogatych w antyoksydanty przez amatorów i zawodowych sportowców. Sport I Turystyka Środkowoeuropejskie Czasopismo Naukowe, 5(4), 83–95. https://doi.org/10.16926/sit.2022.04.05

Abstrakt

Sportowcy należą do grupy o szczególnych wymaganiach żywieniowych. Nasilona aktywność fizyczna może powodować zaburzenia równowagi oksydacyjno-redukcyjnej. Celem pracy była ocena częstości spożywania produktów spożywczych bogatych w przeciwutleniacze wśród ama- torów i zawodowców uprawiających wybrane dyscypliny sportu. W badaniu wzięło udział 119 sportowców. Grupa badana składała się z amatorów uprawiający kulturystykę i CrossFit oraz za- wodowych piłkarzy i szczypiornistów. Wykorzystano autorski kwestionariusz oceniający częstotli- wość spożycia wybranych produktów o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Najwyższa częstotliwość spożycia surowych owoców wśród amatorów wynosiła 5–6 razy w tygodniu (40,68%, n = 24). Profesjonaliści sportowi zwykle raportowali 1 porcję dziennie (26,67%, n = 16). Największa częstotliwość spożycia surowych warzyw wynosiła 2–4 porcje tygodniowo (37,29%, n = 22) w gru- pie amatorów oraz 5–6 porcji tygodniowo (33,33%, n = 20) w grupie profesjonalistów. Oceniono dodatkowo spożycie czerwonego wina. Większość respondentów z grupy amatorów (47,46%, n = 28) i profesjonalistów (41,67%, n = 25) nie spożywała wina. Wszyscy respondenci spożywali produkty spożywcze zawierające antyoksydanty w ilościach znacznie mniejszych niż zalecane. Uzyskane wyniki wskazują na potrzebę opracowania zaleceń żywieniowych dla sportowców w zakresie produk- tów żywnościowych bogatych w antyoksydanty, a także odpowiedniej edukacji żywieniowej.

https://doi.org/10.16926/sit.2022.04.05
PDF (English)