Abstrakt
Celem artykułu jest rozważenie szczególnego sektora turystyki kulturowej, turystyki gastronomicznej, w kontekście konsekwencji pandemii COVID-19. Jest to praca przeglądowa, oparta przede wszystkim na krytycznym przeglądzie literatury naukowej i opublikowanych dokumentach, takich jak raporty i dyrektywy ONZ WTO, UN WHO, UNESCO, oraz danych statystycznych (dane ilościowe). Poprzez syntezę zebranych dostępnych danych, w tym opublikowanych wyników badań międzynarodowych ośrodków naukowych, niniejszy artykuł przedstawia ocenę obecnej sytuacji turystyki gastronomicznej wobec zagrożeń pandemii. W oparciu o zgromadzony w ten sposób materiał podjęto próbę sformułowania możliwych do wdrożenia rekomendacji dla kierunków rozwoju turystyki gastronomicznej po zakończeniu pandemii. Pod- kreślono potencjalną rolę turystyki kulinarnej w odrodzeniu całego sektora turystycznego. Pytania badawcze koncentrowały się na znaczeniu i tradycji turystyki gastronomicznej, konse- kwencjach restrykcji sanitarnych i regulacji prawnych wprowadzonych w wyniku zagrożenia pan- demicznego COVID-19 oraz szans regeneracji tego sektora. W podsumowaniu stwierdzono, że co prawda nowe, kreatywne rozwiązania i technologie pomogły częściowo przezwyciężyć niektóre problemy, ale zagrożenia, przed którymi stoi obecnie ta branża są nadal bardzo poważne. Rozwiązaniem najbardziej realnym w najbliższej przyszłości wydaje się być kulinarna turystyka krajowa, jej rozwój w oparciu o promocję lokalnej kuchni i lokalne produkty. Podkreślono konieczność dalszych badań oraz wagę dyskusji środowiskowych na temat inkluzyjnej i zrównoważonej turystyki gastronomicznej w przyszłości, w kontekście pożądanych kierunków odrodzenia turystyki krajowej.