Abstrakt
W tym artykule prezentowane są wyniki badań dotyczące tworzenia, organizowania, administrowania i promowania kompleksu win Cricova. Zostały zidentyfikowane elementy reprezentatywne zapewniające poziom atrakcyjności miejscowości z punktu widzenia turystycznego. Kompleks winiarski Cricova to system podziemnych galerii z czasów starożytnych, powstałych po wydobyciu kamienia wapiennego. Pomysł wykorzystania tych galerii jako magazynów wina został uzgodniony przez winiarzy Petru Ungureanu i Nicolae Soboleva, w odpowiedzi na rozwiązanie problemu braku specjalnie zaprojektowanych pomieszczeń do przechowywania, przetwarzania i dojrzewania win z lat 50. ubiegłego wieku. Obecnie kompleks zajmuje powierzchnię 53 hektarów, a podziemne galerie, przekształcone w ulice, mają łączną długość 120 kilometrów. Przez cały rok temperatura w podziemnych galeriach pozostaje stała, około + 12, + 14 °C, a wilgotność względna powietrza stanowi około 97–98%. O wyjątkowości podziemnego kompleksu świadczy unikalne dziedzictwo materialne i duchowe: sale degustacyjne, muzeum z eksponatami ze wszystkich czasów (prehistorycznych, starożytnych, średniowiecznych i współczesnych), narodowa kolekcja win z ponad 200 markami, wina z różnych regionów świata, organizowanie wydarzeń turystycznych.