Spożycie nasion roślin strączkowych w Polsce jako element modelu zrównoważonej konsumpcji żywności Autor Agata Szczebyło Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie https://orcid.org/0000-0002-4077-1673 Ewa Halicka Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie https://orcid.org/0000-0002-0535-2115 Kinga Łuczyńska Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Słowa kluczowe: nasiona roślin strączkowych, model zrównoważonej konsumpcji żywności, spożycie, studenci Abstrakt Model zrównoważonej konsumpcji żywności, opracowany przez takie organizacje, jak FAO, WHO i WWF1, zakłada zwiększony udział produktów pochodzenia roślinnego w codziennym żywieniu. Wskazywana do pilnego rozpowszechniania struktura spożycia żywności wynika z wpływu, jaki ma nadmierna konsumpcja i przemysłowa produkcja – w szczególności produktów pochodzenia zwierzęcego – na środowisko naturalne, w tym klimat. W modelu podkreśla się konieczność zwiększenia spożycia nasion roślin strączkowych, które stanowią bogate i tanie źródło białka. Według badań budżetów gospodarstw domowych GUS, w Polsce spożycie tych produktów wynosi 0,9 kg/rok/osobę. Wyniki badań ankietowych zrealizowanych wśród studentów wskazują, że główną determinantą wyboru spożycia nasion roślin strączkowych jest ich smak, a produkt jest oceniany jako dostępny i tani. Poznanie walorów zdrowotnych, a także zdobycie wiedzy nt. organiczonych zasobów naturalnych mogłyby zmotywować młodych konsumentów do większego wykorzystania nasion roślin strączkowych w codziennej diecie. Pobrania PDF Opublikowane 2019-06-13 Numer Tom 12 (2018) Dział Artykuły