Disability in the perception of students. Results of research on attitudes toward people with disabilities - Górnicka, Beata (Edukacyjna Analiza Transakcyjna, 2024)
Niepełnosprawność w percepcji studentów. Wyniki badań nad postawami wobec osób z niepełnosprawnością Celem prezentowanego artykułu jest ukazanie wybranych wyników badań dotyczących postrzegania osób niepełnosprawnych i postaw wobec tej grupy deklarowanych przez studentów kierunków pedagogicznych i niepedagogicznych. Prezentowane badania przeprowadzono w grupie 110 osób, podzielonych na dwie równoliczne podgrupy: 55 studentów kierunków pedagogicznych i 55 studentów kierunków niepedagogicznych. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego oraz technikę ankietową z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety. Przedstawione badanie pilotażowe pozwala na sformułowanie następujących wniosków: 1. Większość badanych studentów pozytywnie postrzega osoby z niepełnosprawnością i wykazuje wobec nich pozytywne postawy społeczne, przy czym postawy ambiwalentne występują istotnie rzadziej. Pojawiają się również nieliczne deklaracje negatywne, ale są one stosunkowo rzadkie. 2. Różnice pomiędzy studentami kierunków pedagogicznych i niepedagogicznych w zakresie postaw wobec osób niepełnosprawnych są stosunkowo niewielkie i generalnie nieistotne statystycznie. Istotność statystyczną stwierdzono tylko w jednym przypadku, dotyczącym emocjonalnych i wolicjonalnych komponentów negatywnych postaw (w szczególności przekonania, że osoby niepełnosprawne są „ciężarem” dla rodziny i społeczeństwa). Sytuacja ta wymaga dalszej analizy. 3. Można przypuszczać, że deklarowane przez studentów postawy wobec osób z niepełnosprawnością są związane z różnymi innymi czynnikami, które wpływają na ich ogólną percepcję społeczną, zinternalizowane wzorce zachowań interpersonalnych oraz, co najważniejsze, bezpośrednie interakcje z osobami z niepełnosprawnością.