Potrzeby i szanse partycypacji studentów w procesie decyzyjnym na rzecz zrównoważonego rozwoju na uniwersytetach - Batorczak, Anna (Edukacyjna Analiza Transakcyjna, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na znaczenie udziału studentów w podejmowaniu decyzji dotyczących zrównoważonego rozwoju na uniwersytetach. W artykule pokrótce przedstawiono model pedagogiczny, który wzmacnia i motywuje studentów do stania się aktywnymi i krytycznymi obywatelami, zdolnymi do uczestniczenia w kształtowaniu zrównoważonej przyszłości. Ponadto omówiono niektóre ramy koncepcyjne praktyk partycypacyjnych studentów w szkole przedstawione w literaturze badawczej. Ostatnia część artykułu przedstawia dwa międzynarodowe programy mające na celu wzmocnienie aktywności studentów na rzecz zrównoważonego rozwoju na uniwersytetach: eko-kampus i zielone biuro.