Good practices in the field of military training in the field of cybersecurity - Bogdański, Andrzej (Edukacyjna Analiza Transakcyjna, 2024)
Dobre praktyki w zakresie wojskowego szkolenia z obszaru Cyberbezpieczeństwa Celem artykułu było określenie wpływu dobrych praktyk w obszarze IT na szkolenie żołnierzy z obszaru cyberbezpieczeństwa. Aby osiągnąć cel autor w artykule scharakteryzował ośrodki i form szkolenia w Siłach Zbrojnych w obszarze cyberbezpieczeństwa oraz określenie wpływu zwiększającej się liczby informatycznych usług podstawowych i dedykowanych, a także rozwiązań techniczno-organizacyjnych systemów wsparcia dowodzenia na proces szkolenia żołnierzy wojsk łączności i informatyki w zakresie cyberbezpieczeństwa. Jako cel praktyczny artykułu autor przyjął określenie prawdopodobnego kierunku zmiany w sposobie szkolenia w aspekcie wdrażania i rozbudowy systemów teleinformatycznych oraz eksploatowanych usług. W artykule autor przedstawił zdolności jakie powinni osiągnąć specjaliści informatycy wojskowi w celu skutecznej realizacji zadań, scharakteryzował dobre praktyki wykorzystywane w systemie wsparcia teleinformatycznego. Celem poznawczym artykułu było zidentyfikowanie determinantów wpływających na procesy szkolenia specjalistycznego wojsk łączności i informatyki w jednostkach liniowych. Problem badawczy autor sprecyzował w postaci pytania: Jakie były różnice pomiędzy szkoleniem specjalistów informatyków w środowisku cywilnym, a wojskowych?