Inclusive education from a sociological and pedagogical perspective: report from Polish research - Kubiak, Dagmara; Popowska-Bracka, Magdalena (Edukacyjna Analiza Transakcyjna, 2024)
Edukacja włączająca w ujęciu socjologiczno-pedagogicznym: doniesienia z polskich badań Celami pracy było poznanie obszarów badań nad edukacją włączającą, usystematyzowanie ich poprzez opracowane kategorie i wyłonienie dominujących kierunków badań oraz dokonanie socjologicznej refleksji nad nimi. Artykuł podzielony został na dwie części. Pierwsza z nich jest systematycznym przeglądem polskich badań nad edukacją włączającą. Analizie poddano 72 źródła naukowe i usystematyzowano je w ramach czterech kategorii: tworzenie inkluzyjnej kultury, wypracowanie inkluzyjnej polityki, rozwój inkluzyjnych praktyk (Booth&Ainscow, 2011) oraz krytyczna refleksja. W drugiej części artykułu pojawiają się rozważania nad edukacją włączającą w kontekście teorii społecznych. Każda z nich daje możliwość spojrzenia na zagadnienie z innej perspektywy oraz kładzie nacisk na inne jej elementy. Dzięki analizie zagadnienia prze pryzmat teorii reprodukcji, konstruktywizmu społecznego, systemów autopojetycznych i teorii krytycznej możliwe jest wskazanie przyczyn w trudności implementacji tego modelu.