Do Studies Provide Knowledge, Skills, and Social Competences – Are You Sure? : Social Competences of Future Special Educators – Longitudinal Studies - Miałkowska-Kozaryna, Milena (Edukacyjna Analiza Transakcyjna, 2024)
Czy studia zapewniają wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne – czy jesteś tego pewien/pewna? Kompetencje społeczne przyszłych pedagogów specjalnych – badania podłużne Celem badania było sprawdzenie, czy studia wyższe rzeczywiście w sposób istotny rozwijają kompetencje społeczne studentów. Projekt badawczy składał się z trzech odrębnych badań. Wykorzystano Kwestionariusz Kompetencji Społecznych Anny Matczak, który pozwala na przedstawienie wyników w trzech podskalach dotyczących funkcjonowania w sytuacjach intymnych, sytuacjach ekspozycji społecznej oraz sytuacjach wymagających asertywności. W badaniu wzięło udział 66 studentów pierwszego roku pedagogiki specjalnej, 83 studentów kierunków ścisłych i 111 studentów piątego roku pedagogiki specjalnej. Badanie podłużne przeprowadzono na próbie 31 studentów pedagogiki specjalnej. Wyniki pokazały, że zarówno studenci pedagogiki specjalnej, jak i kierunków ścisłych posiadają przeciętny poziom kompetencji społecznych. Studiowanie pedagogiki specjalnej w istotny sposób przyczynia się do podniesienia kompetencji społecznych, choć wpływ ten jest umiarkowany/niski. Środowisko edukacyjne i doświadczenia zdobyte podczas studiów wydają się odgrywać kluczową rolę w tym rozwoju.